Dat was ‘m dan! 6 maanden op reis – the facts

Dat was ‘m dan! 6 maanden reizen, ultieme vrijheid. Nieuwe culturen, omgeving, ervaringen en avonturen. Na een hopeloze terugreis (met 22 uur vertraging) kwamen we weer aan op Schiphol.

Inmiddels zijn we al weer een maand thuis en proberen we nog wel de easy vibe vast te houden. Lukt helaas niet altijd ;-). Het is een vreemd idee dat iets waar je al vrij lang mee bezig bent en naar uit kijkt nu voorbij is. Dus we moeten maar snel weer een nieuw reisdoel stellen. Maar dat terzijde!

Budget
We krijgen best vaak de vraag, wat was dan jullie budget? Vooraf hadden we bedacht dat we gemiddeld 25 euro per persoon per dag zouden uitgeven, dus met z’n tweeën 50 euro. Dit was dan alleen voor eten, slapen en excursies. Voor visa en vluchten hadden we nog een ander potje.

Daarnaast hadden we nog wat begroot voor onvoorziene uitgaven. Al met al hebben we het netjes gedaan (vind ik). We hebben niets gelaten en alles gedaan waar we zin in hadden. Nu hebben wij er wel voor gekozen om soms wat langer op 1 plek te verblijven om te surfen of te kiten. Dit is ook lekker voor je budget omdat je dan vaak een goede deal kan maken voor de kamer het huren van een scooter.

De hele reis heeft ons 15.000 euro gekost, dit komt op iets meer dan 80 euro per dag met z’n tweeën. Nu hebben wij vaak gekozen om te vliegen in plaats van een lange busreis en sliepen we altijd in prima guesthouses.

En ik kan je vertellen, het was het dubbel en dwars waard. De ervaring is niet in geld uit te drukken. Ja, dit klinkt cliche maar zo is het wel.

Visa
Het visum voor Indonesië hebben wij vooraf geregeld omdat we er 2 maanden wilde verblijven. Ook het visum voor Vietnam is vooraf geregeld, omdat we een visum van 3 maanden nodig hadden met multiple entries. Uiteraard kun je dit ook allemaal ter plaatsen doen of zelf bij het consulaat in Nederland langsgaan maar wij hebben het via de Visumcentrale gedaan, je betaald dan iets extra’s maar je hoeft niet elke keer naar Den Haag etc. om alles te regelen. Werkt echt perfect! Je kan het wegbrengen en ophalen bij een ANWB kantoor bij jou in de buurt.

Vluchten
Wij hebben redelijk vaak gekozen om te vliegen in plaats van een lange busreis. Veel airlines hebben special rates. Wij hadden vooraf bedacht waar we wanneer ongeveer wilde zijn. Daarna hielden we de websites van de airlines zelf in de gaten, niet bijvoorbeeld Skyscanner want daar zagen we deze aanbiedingen niet op. Wanneer er dan een goedkope vlucht was rond de periode dat we daar wilde zijn hebben we deze gelijk geboekt. Zo vlogen wij in de Filipijnen een aantal keer voor 10 en 15 euro terwijl we later verhalen hoorde van mensen die voor dezelfde vlucht 150 euro betaalde (ka-ching!). Omdat je ruimer de tijd hebt komt het niet op een dag aan en kun je dus een stuk goedkoper vliegen.

Een tip voor de Filipijnen, plan nooit 2 binnenlandse vluchten op 1 dag. Wij hebben geen één binnenlandse vlucht gehad zonder vertraging.

Bagage
Omdat wij al de kitespullen meenamen moesten we vooraf wel redelijk plannen hoe en wat. Omdat we het niet zagen zitten om met de kitetas rond te reizen. Naast het gezeul zijn dat namelijk ook veel extra kosten. Dus we hadden vooraf bedacht waar we de kitetas achter wilden laten en met de rugzak zouden verder reizen. Aangezien onze koffer ook voor de helft vol zat met een kite hielden we nog een halve koffer over voor bagage. Daarnaast hadden we allebei een rugtas mee voor wanneer we gingen rondreizen.

Zo hebben we door 5 landen gereisd met allebei alleen handbagage, wat ook nog een stuk voordeliger is met het vliegen. Zelfs ik kreeg het voor elkaar! De koffer en kitetas lieten we dan achter bij het guesthouse waar we dan later zouden terugkeren. Dat dan weer wel, je moet altijd terug om je spullen op te halen.

Nu kan ik verder ingewikkeld doen over een speciale backpack, wandelschoenen etc. maar wij hebben dit allebei niet aangeschaft en dat was prima te doen!

The facts
Waar zijn we geweest in grote lijnen:

  • Indonesië – Bali, Nusa Lembongan, Gili T, Gili A, Lombok
  • Singapore – Singapore
  • Vietnam – Saigon, Mui Ne, Hanoi, Bai Tu Long Bai, Sapa
  • Laos – Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang
  • Thailand – Chiang Mai, Bangkok
  • Cambodja – Siem Raep
  • Vietnam – Mui Ne (1 maand om te kiten)
  • Filipijnen – Manilla, Palawan, Cebu, Bohol, Negros, Siargao
  • Maleisië – Kuala Lumpur (was niet de bedoeling)
  • Engeland – London (ook niet de bedoeling)

185 dagen, 15.000 euro, 9 landen, 20 vluchten, 50 guesthouses, 8 boottochten, 13 lange busritten, 19 verschillende scooters en een onvergetelijke te gekke ervaring rijker!

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search