Lala Laos! Vientiane – Vang Vieng – Luang Prabang

Het is nu nieuwjaarsdag, ik zit op het strand in de zon deze blog te schrijven. Wie had dat vorig jaar gedacht? Inmiddels zijn we al 4 maanden onderweg. Time flies! Maar daar gaat het nu niet om, het is namelijk tijd voor Laos!

Johan had al tickets geboekt voor de vlucht van Ho Chi Minh naar Vientiane met tussenstop in Pakse. Aangekomen bij het vliegtuig was het even slikken, een klein passagiersvliegtuigje met propellers. Jooooeee!

Na een uurtje kwamen we aan in Pakse, hier moesten we eruit om het visum te regelen. Daarna nog een uurtje en daar was Vientiane. Het vliegveld zag eruit alsof het al 15 jaar niet meer gebruikt werd. Maar he, we waren er!

Vientiane
Taxi naar de stad, vastgezeten in de wc en op zoek naar een hotel. Dat is best wel een uitdaging want wij dachten allebei dat Laos lekker goedkoop zou zijn. Nou niet dus. Na het vijfde hotel hadden we een redelijke kamer voor een beetje teveel geld. Gelijk maar een ticket geboekt voor de volgende dag naar Vang Vieng. Vientiane vonden we namelijk niet zo leuk, wat ons betreft als je er niet langs hoeft doe het niet. Wat we nog wel hebben gedaan is rondgereden op een grote roze tandem (#swag) en naar Cope Centre. Om 2 uur kwam een minivan ons ophalen voor de trip van Vang Vieng. De chauffeur had kennelijk nogal haast dus we hebben 3 uur lang keihard gehobbeld naar Vang Vieng.

Vang Vieng
Vang Vieng staat eigenlijk vooral bekend om het tuben en de rijstvelden. Nu stond tuben (lees heel veel zuipen en in een band de rivier af met 18-jarige backpackers en ondertussen bespoten worden met autolak. No, thank you. Ik ben inmiddels natuurlijk al 30 ;-)) niet echt op mijn bucketlist en hadden we inmiddels al redelijk wat rijstvelden gezien. Dus na wat in Vang Vieng te hebben rondgelopen en lekker een hapje te hebben gegeten besloten we de plannen voor komende weken om te gooien. Gelijk een ticket gekocht om de volgende dag door te reizen naar Luang Prabang. Aangeraden werd om dit overdag te doen omdat de rit zo mooi is. Nu denk je goh goh hebben we ze het wel leuk gehad in Laos? Sure! Dat komt nu ;-).

Luang Prabang
Met de bus van Vang Vieng naar Luang Prabang is briljant! Zodra je Vang Vieng verlaat is het groen, de rit duurt 5 uur en wij hebben ons geen moment verveeld. Er is 1 weg en verder niets. Af en toe passeer je kleine dorpjes, je gaat de bergen in en heel heel heel veel mooi landschap.

Aangekomen in Luang Prabang hadden we de eerste nacht Sa Sa Lao geboekt. Jeeeeetje dat was vet! Een houten hutje aan het water, buiten badkamer en een fantastisch bed. En geloof me, bedden en kussens zijn nogal een issue in Azië. Daarnaast was het nog redelijk goedkoop ook! Helaas was er daarna geen plek meer maar ga je naar Luang Prabang boek zeker een nachtje bij Sa Sa Lao. Eten kan in Luang Prabang overigens heel goedkoop op de Nightmarket. Hier hebben wij eigenlijk elke avond gegeten, lekker Hollands. 

De volgende dag een fiets gehuurd en door Luang Prabang gefietst. Super leuk! De vibe is hier ontzettend easy. Het Franse sfeertje, bakkertjes overal. Leuke kleine winkeltjes. Zo heb je Pop Ock Tok, hier maken ze te gekke authentieke spullen van textiel met een hippe twist. Ook Utopia is een aanrader om even heel lekker te hangen. De fietsen zijn ook ideaal om tempels te bezoeken, uiteraard hebben we ook een beetje cultuur gesnoven.

Luang Prabang staat ook bekend om DE waterval, hier kun je met tuk heen of zelf met de scooter. Daarnaast is het hier ook een ding om de aalmoes van de monniken te bekijken. De monniken ontvangen het eten van de inwoners, ’s ochtends om een uur of 5/6. Dus we dachten hatsiekadee doen we gewoon deze twee hoogtepunten op 1 dag!

Dus om 05.15 stond de wekker. Vroeg! Vooraf hadden we al gelezen dat je vooral op afstand moest blijven, gepast gekleed, respect tonen etc. etc. Aangekomen was het al bijzonder druk.. maar toen begon het. Bussen Japanners met selfiesticks werden uitgeladen en op een krukje gezet met een pot rijst, 65+ met afritsbroeken en camera’s zochten een strategisch plekje voor de beste foto’s en 18-jarige backpackers stonden klaar met hun GoPro. Vol verbazing zaten wij aan de overkant van de straat te kijken wat er allemaal gebeurde. Toen pas begon het allemaal. De monniken liepen voorbij, de 65+ ers liepen als een soort paparazzi achter de monniken aan (iets met een 16 jarige en Justin Bieber). Camera recht in het gezicht, mensen met selfiesticks die samen met de monniken op de foto wilde etc. Nou had ik vooraf misschien een te romantisch beeld dat het heel sereen en bijzonder zou zijn maar serieus, dit? Nee, dit hadden we echt niet verwacht. Al met al was het bijzonder maar op een andere manier. 

Na het ontbijt hebben we de scooter gepakt om richting de Kuang Si waterval te gaan. We wilde hier op tijd heen omdat het erg druk kan worden en nu waren we 1 van de eerste die binnen waren. En het is zoo tof. Alsof je in de dome van Centre Parcs loopt maar dan echt! Super blauw water! Je kan de waterval ook beklimmen, zeker doen. Daarna was het tijd voor een duik in het water en wat bommetjes van Johan. Tegen de middag zijn we weer teruggereden en zat ons Laos avontuur er bijna op want de volgende dag vlogen we door naar Chiang Mai.

Luang Prabang en de reis er naar toe waren te gek! 

#tipvanmanon Luang Prabang

Overnachten:
– Sa Sa Lao
– Coldriver Guesthouse

Doen:
– Rondrijden op je fietsje, tempels bezoeken, verdwalen door de leuke straatjes
– Hangen bij Utopia
– Kuang Si Waterfall
– Aalmoes maar wees voorbereid op het bovenstaande
– Hardlopen tijdens de zonsondergang langs de rivier

Eten:
– Avondeten op de Nightmarket
– Ontbijten bij een Frans bakkertje

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Marieke
    Reply

    Leuk om te lezen en zien Manon!! X Marieke

  • Sonja
    Reply

    Leuk om te lezen weer!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search