Filipijnen – Manilla – Palawan; Puerto Princesa & El Nido

Nu zijn er genoeg vrienden en kennissen die landen als Indonesië, Thailand, Laos etc. hebben bezocht maar bijna nog niemand de Filipijnen. Dus de informatie die we vooraf hadden was voornamelijk van internet geplukt. Op naar de Filipijnen!

Het begon met een kleine tegenvaller, waar we vrij laat achter kwamen was dat we een nachtvlucht hadden geboekt, WAAROM?! Ik haat nachtvluchten. Dit zijn wel first world problems ;-). Anyway niets meer aan te doen dus hatsiekadee gaan!

Manilla
Uiteindelijk viel de vlucht reuze mee en kwamen we na 3 uurtjes vliegen aan op het vliegveld van Manilla. Over Manilla kan ik kort zijn, wij hadden er twee nachten maar ik meen het, ga daar zo snel mogelijk weg! Het is echt NIKS! En denk niet, ach er zullen vast wel leuke dingetjes zijn. Nee, die zijn er niet ;-).

Palawan
Het eerste eiland van onze trip was Palawan, dit is een uurtje vliegen vanaf Manilla. Het eiland staat vooral bekend om El Nido. Veel mensen gaat dan ook direct door naar het noorden van het eiland om dit dorp te bezoeken. Aangezien wij nog wilde kiten, ik bedoel nu heb ik de smaak te pakken ook, bleven wij in Puerto Princesa. De eerste dagen hadden we goede wind (zelfs voor de eerste keer met de 7 meter), vlak en ondiep water, bijna geen andere kiters en eigenlijk kite je in de mangrove, HALLO! Veel beter gaat het niet worden.

In Puerto Princesa heb je naast een enorm goed visrestaurant en het kiten niet veel. Toen de wind uit ging (goed he, ik praat nu zelfs al kite “jargon”), was het tijd om een trip naar El Nido te maken!

Dus met de minivan (overigens met gevaar voor eigen leven, het ging nogal hard) naar El Nido. Na te hebben ingecheckt liepen we naar het strand wat naast het guesthouse lag, Corong Corong. En zie daar, een te gekke beachbar en de beste sunsetWOO-HOO! Daarom ook de sunset overkill in deze blog ;-). De nachten erop hebben we geslapen in een huisje op/aan Corong Corong. Dit is ongeveer 10 minuten met een tricycle van het dorp El Nido. El Nido is een redelijk toeristisch dorp maar niet op een vervelende manier (vonden wij) met vooral veel Italiaanse restaurantjes.

El Nido
El Nido heeft prachtige lagunes en stranden, er bestaan ook tours (ABC-tours) die hierheen gaan. Deze worden veelvuldig aangeboden in het dorp. Nu hadden wij zelf niet heel veel zin om met 60 oranje zwemvesten op een boot te zitten om vervolgens lagunes met nog 40 -met zwemvest gevulde- boten te bezoeken. Maar toen was daar, onze redding; SUP X-PLORE! Op Corong Corong woont een Canadees stel dat sinds kort SUP (Stand Up Paddle) tochten organiseert waaronder 1 naar de lagunes. Met een groep van maximaal 6 personen, 2 begeleiders en het personeel van de boot ga je op pad. De SUPS gaan op een boot en bij de lagunes ga je eraf en heb je ruim de tijd om rond te suppen en te zwemmen. Het mooie is, ze plannen dit zo goed dat er eigenlijk geen andere mensen zijn. Stel je even voor, gewoon even doen. Super blauw helder water, schildpad, vissen, strand met bomen met daarin dan weer ruziënde aapjes. En dan jij, op het gemakje peddel je er op je plank doorheen. WINNING! Na een aantal lagunes was het tijd voor de lunch, op een privé strand (ja, serieus, dit is iemand zijn eigen strand). De lunch was een Filipijnse Boodlefight. In ons geval, een omgedraaid sup board, bananenbladeren met daarop al het eten (geen borden). Je eet dan met je handen, moet je ze wassen? Spoel je ze af in de zee. Na de lunch zijn we nog naar The Big Lagune geweest, normaal gesproken enorm druk maar door de geniale timing waren wij de enige! Op het moment dat wij weg gingen kwamen pas de boten. Wil je een tour doen maar net even iets anders? Doe een tour bij SUP X-PLORE. Dikke vette aanrader!

Wij hebben echt genoten van ons verblijf in El Nido, je kan hier prachtig over het strand wandelen, je hebt serieus de mooiste sunsets ever en super vette lagunes. Waar we veel over gehoord hebben is de Tao experience. Gezien ons budget konden wij dit helaas niet doen maar zit je hier niet zo aan vast, doe het dan vooral wel. Maar boek niet een tour in het dorp waarbij je slaapt op het strand etc. want dat zal een stuk minder idyllisch zijn maar zoek het vooraf goed uit.

Maar even, wat is het mooi op de Filipijnen! Zo ontzettend groen, nog ongerept en de enorm vriendelijke bevolking. Gewoon rondrijden met de brommer is al te gek, overal basketbal veldjes, ossen langs de weg en spelende kinderen. Weet je de weg niet? Bijna iedereen spreekt goed Engels en ze willen altijd helpen. Kinderen vinden het ook onwijs interessant dus maken graag een praatje met je. Zo kreeg ik 2 keer van zelfgeplukte bloemen van kleine meisjes. En roepen heel veel kids HEY! HELLO! als je voorbij rijdt en willen ze een high five geven. <3! Hetgeen ons nogal opviel is de American Dream. Overal zie je basketbal veldjes, soms met hoops van bamboe en grote Amerikaanse ketens, dit hadden we vooraf totaal niet verwacht.

TAAADAAAAA #TIPSVANMANON – Puerto Princesa
Slapen in Puerto Princesa doe je bij Julieta’s Pension House, super vriendelijke mensen die je altijd willen helpen en dit voor een goede prijs. Heb je een iets breder budget? Of niet zo maar wil je voor een nachtje echte luxe? Ga dan naar het Canvas Boutique Hotel!

Wanneer je in Puerto Princesa bent, al is het voor even ga naar KaLui Restaurant. Als je zeker wilt zijn van een plekje reserveer vooraf en dat is de moeite zeker waard. Dit restaurant heeft de lekkerste vis en de beste vibe. Zo hebben wij de Kalui special of the day al een paar keer gegeten, dit is voor 2 personen. Alsof je bij een super luxe restaurant eet en uiteindelijk betaal je 14 euro met z’n tweeën. Serieus, Johan wil hier elke avond eten en dan het liefst nog elke keer de special of the day. Ook bij Gipsy Liar kun je goed eten.

Wil je kiten dan heb je keuze uit 2 locaties, Kiteclub Palawan of Blue Kiteboarding. Al ziet Blue kiteboarding er een stuk gelikter uit en hebben ze er een obstical park, je betaald hier 10 euro om te kiten, ook al heb je, je eigen spullen. Bij Kiteclub Palawan betaal je 80 cent.

#TIPSVANMANON – El Nido
Wil je optimaal genieten van het strand, slaap in 1 van de kamertjes van Oscar. Dit zijn 3 kamers op het strand. Dit is zo fijn wakker worden, daarna maak je een wandeling over het strand en ontbijt je bij de Happiness Bar. Hier hebben ze zelfgemaakte granola en andere heerlijke ontbijtjes. Deze bar wordt gerund door twee Israëliërs en maken zelf hummus, falafel, icecoffee’s en nog veel meer. Daarnaast hebben ze het beste uitzicht op de sunset.

Naast de sunset bij de Happiness Bar moet je deze ook een keer bekijken vanaf Republica bar. Deze zit iets hoger met een DJ op de achtergrond geniet je van de mooie zonsondergang met en tapas en een biertje. Qua excursies, ga vooral de Sup tour doen en heb je het budget ga dan voor een Tao Experience.

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Charlotte
  Reply

  Hi Manon! Leuke blog! Ik kan helaas Oscar in el nido niet vinden, heb jij toevallig een website of fb pagina van hem?

  Groet,
  Charlotte

  • Manon Quartel
   Reply

   Hi Charlotte,
   Bedankt voor je bericht! Nee helaas, ze hadden volgens mij geen WiFi en internet en deden niet zo aan websites en Social media. Dan moet je echt langs gaan.

   Veel plezier!

 • Charlotte
  Reply

  Hi Manon, dank voor je reactie. Kan je wellicht een beetje vertellen waar ze zitten en wat hen zo leuk maakte? Zat er een fijn ontbijt bij?

  • Manon Quartel
   Reply

   Hi Charlotte,

   Ze zitten op het strand waar ook the Hapiness bar zit. Ik weet niet hoe het nu is want het is inmiddels al even geleden. Het is niet veel luxe (sowieso is het relatief duur overnachten in vergelijking met bijv. Thailand met wat voor comfort je krijgt voor je geld) maar het was vooral het feit dat je op het strand zit met mega mooie zonsondergang. Ontbijt zat er niet bij, dan moet je voor de luxere hotels verderop gaan.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search